31 Temmuz 2008 Perşembe

MOJİTO

Eşimin sitesine, bekleyen onca fotograf ve yazıya rağmen ben de misafir olarak katılmak istedim ve sıcak yaz günleri için bir içki tarifi yazayım dedim. Gerçi birçoğunuz Mojito'yu bilir , içer ve tarifi de çok yerde bulunur ama orjinal Küba tarifi buraya yazdığım gibidir.
Gerekli malzeme:
- Bacardi Rom
- Lime
- Taze Nane
- Kahverengi Şeker
- Yapay Soda ve Buz

Yapılışı:
Bir büyük bardağın (330 cc) içine 1 yemek kaşığı tepeleme şeker, üstüne 12 adet nane yaprağı ve yarım lime iki parça halinde konulur. Muddle ile bardaktaki limeler kuvvetlice ezilir. Bol buz eklenir. 1/4 veya biraz kuvvetli istiyorsanız 1/3 oranında Rom ekleyin üstünü yapay soda ile doldurun. İşte Mojitonuz hazır. Bu arada mutlaka yapay soda kullanın , maden suyu kullanırsanız tadı bozulur.

Benzer bir tat veren Mojito'nun moda olan sahtesi ise Sprite ile yapılır. Bu tarifte ise Lime yerine Limon , yapay soda yerine Sprite kullanılır. Bir noktaya dikkat Sprite ile Mojito hazırlıyorsanız şekeri daha az ekleyin....

29 Temmuz 2008 Salı

SEVİMLİ TREN THOMAS

Kız, erkek bütün çocukların hayran oldukları sevimli Tren Thomas...
Kızım günlerdir elinde Tren Thomas cd'si ile dolaşıp benden pasta yapmamı istiyordu.
Bu ısrara daha fazla dayanamadım ve pastasını yapmaya karar verdim.
Genellikle pandispanyayı en az bir gün öncesinden hazırlıyorum. Pastayı kaplamak için maalesef yanlış bir gün seçmişim. Çünkü hava çok sıcak ve şeker hamuru ile çalışmak zor oldu. Klimalı ortamda çalışmama rağmem şeker hamuru erimek için her fırsatı değerlendiriyordu.
Neyse ki sabah kızım uyandı, ben de O'na süprizim olduğunu söyleyip mutfağa götürdüm.
Pasta'yı görünce boynuma sıkıca sarıldı" annecim şeni çok şeviyoyum" dedi. İşte o an çektiğim bütün zahmete değdiğini düşündüm...
Okula gitmek için o kadar sabırsızdı ki, pastasını arkadaşlarıyla biran önce paylaşmak istiyordu...
Ben de bu pastayı sizlerle paylaşmak istedim...
Paylaşmak güzeldir!


25 Temmuz 2008 Cuma

LİMON ŞURUPLU CEVİZLİ KEK

Sizlerle paylaşmak istediğim tarif Australian Woman's Weekly (AWW) Cakes dergisindenLimon Şuruplu Cevizli Kek. Bu keki ilk yaptığımda doğrusu böyle mükemmel bir tat yakalayabileceğimi tahmin etmemiştim. Evet güzel bir kek olacaktı ama, benim ve eşim içinvazgeçilmez olabileceğini düşünememiştim. Sözü fazla uzatmadan tarife geçmeliyim. Çünkü oldukça az zamanım var, kızım yüzme kursundan gelecek ve pişirmem gereken kurabiyeler var...

Kek için malzelemeler
2 cup (200 gr) ceviz
125 gr tereyağ oda sıcaklığında
3 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
2/3 cup ( 150 gr) şeker
1 yumurta ( oda sıcaklığında)
2 çorba kaşığı brandy
1/3 cup (50 gr) un
1/3 cup (50 gr) kekun

Limon Şurubu için

1/4 cup (60ml) limon suyu
1/4 cup (55 gr) şeker

İPUÇLARIM
1 .Orijinal tariflerde tereyağı tavsiye edilmişse mutlaka tereyağı kullanıyorum.
2. Brandy yerine istediğiniz bir meyve suyu kullanabilirsiniz, ben bu keki pişirirken rom kullanıyorum.
3. Yabancı yayınlarda sık sık karşılaşılan " self raising flour " un Türkiye'deki benzeri hazır kek unlarıdır.
Self-raising flour : 1 cup un + 2 çay kaşığı kabartma tozu

1.Fırınınızı 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
2. Cevizleri bıçakla veya blender kullanarak orta büyüklükte parçalayalım.
3.Tereyağı, limon kabuğu rendesini , yumurtayı ve şekeri bir kap içerisine alalım. Mikser yardımıyla homojen ve akışkan bir kıvama gelene kadar çırpalım. Elde ettiğimiz karışımı daha büyük bir kap içerisine alarak brandy (meyve suyu) , ceviz ve unları ilave edelim. Bu aşamada mikser kullanmıyoruz. Bir tahta kaşık kullanarak yavaşça karıştırıyoruz. Artık kek karışımını pişirme kabına alabiliriz.
4. Tavsiye edilen pişirme kabı 20 cm lik yuvarlak kek kalıbıdır. Kek kalıbının taban ve yanlarını pişirme kağıdı ile kaplamakta fayda var, çünkü kekin kalıptan çıkmaması gibi sevimsiz bir durumla karşılaşabilirsiniz.
5.Kek 160 derecede 1 saat pişirilmelidir. Pişme esnasında fırınınızın kapağını lütfen açmayın. Bu kekin kabarıp taşma tehlikesi yok, endişe edip fırın kapağını açarak ısıyı bozmamalısınız.
6. Keki fırında alıp, hazırlamış olduğunuz ılık limon şurubunu kek kalıbın içerisindeyken ekleyin.
Kek kalıbının üzerini alimünyum folyo ile kapatıp, oda sıcaklığına ulaştığında folyoyu çıkartalım. Çıkartmayı unutursanız, kekiniz hamur gibi olabilir.

Limon Şurubu hazırlanması

Küçük bir kap içerisine şeker ve limon suyunu alın, hafif ateşte tahta kaşıkla şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şeker eridikten pişirme işlemine son verin.

Hepinize afiyet olsun...

16 Temmuz 2008 Çarşamba



MERHABA PASTA VE KURABİYE SEVERLER !

Değişik Pasta, kek ve kurabiye çalışmalarımla artık ben de internette sizinleyim.

Sadece bunlar değil , yemek tarifleriyle de bu blogda buluşuyoruz.

E. ULUSOY