31 Ağustos 2008 Pazar

PANDİSPANYA'YI KATLANDIRMA VE ÇİKOLATA SIVAMA


Herkese mutluluk ve huzur dolu bir hafta diliyorum.
Yoğun geçen bir haftanın son günlerinde pastalarımı yetiştirmeye çalışırken neden bunları sizlerle paylaşmıyorum diye düşündüm ve birden fotoğraf çekmeye başladım.Maalesef ki planlı hareket etmediğim için pandispanya hazırlama ve pişirme aşamasını sizlerle şu an paylaşamıyorum. Ama en yakın zamanda bu aşamayı da fotoğraflayıp sizinle paylaşacağım.

1.Yukarıdaki fotoğraflarda bir gün önce pişirmiş olduğum yoğun çikolatalı pandispanyayı kek katlandırıcı ( cake lever ) yardımıyla üç eşit parçaya böldüm. Uzun bir bıçak kullanarak da bu işlemi yapabiliriz. Ama kek katlandırıcı işinizi çok kolaylaştıracak, pandispanyanın eşit ve parçalanmadan bölünmesini sağlayacaktır. Bir kürdanı üçe bölerek her parçada üst üste gelecek şekilde işaretleyelim. Bu bizim pastayı katlandırırken her parçanın aynı yerinin üst üste gelmesini sağlayacaktır.

2.Elde ettiğimiz pandispanya katlarından ilkini döner pasta standının üzerine yerleştirdim. İstediğiniz bir kremayı ( krema çeşitlerini detaylı olarak anlatacağım ) pandispanyanın ortasına sürelim.Daha sonra ortadan yanlara doğru standımızı döndürerek kremayı fazla kenarına gelmeyecek şekilde yayalım.Çünkü diğer katları üzerine kapattığımız zaman krema yanlardan taşma yapabilir. Kremayı sürdükten sonra üzerine istediğiniz meyveleri, damla çikolata, krokan vb. malzemelerimizi koymayı ihmal etmeyelim. Ben bu pastayı böğürtlen ve vişne ile hazırladım.

3.Diğer katları da aynı şekilde inşaa edelim. Üçüncü katı da yerleştirdikten sonra elimizle pastamızı üzerinden hafifçe bastırırsak katlar oturacak ve fazla krema yanlardan taşma yapacaktır. Taşan kremayı spatula yardımı ile pastanın yanlarına sıvayabiliriz.

4.Pastanın dış yüzeyini sıvamak için krem şanti hazırladım. Krem şantiyi pastanın üzerinden başlayarak yan yüzeyleri ile birlikte sıvadım. Bu aşamada döner pasta standınız size çok yardımcı olacaktır. Orta boy bir spatula ile sıvama yaparken boşta kalan eliniz ile standı yavaş yavaş döndürmelisiniz.

5.Pastanın çevresini çikolata şeridi ile kaplamak istiyorum. Bu nedenle erimiş çikolataya ihtiyacım var. Kuvertür çikolatayı kesme tahtasında ( sadece çikolata için kullanmalısınız ) büyük bir bıçakla küçük küçük parçalayalım. Eritmek istediğim çikolatayı ısıya dayanıklı cam bir kabın içerisine alıyorum. Bir çaydanlığı yarısına kadar su doldurup çikolata kasesini çaydanlığın üzerine yerleştiriyorum. Su kaynamaya başlayana kadar sadece çikolata eritirken kullandığım tahta kaşık ile çikolatayı karıştırmaya devam edelim. Su kaynamaya başlayınca ocaktan alalım ve buhar yardımı ile eritme işlemine devam edelim. (Benmari usulü)

6.Çikolata şeridini hazırlarken pişirme kağıdından pasta ile aynı yükseklikte (ben daha yüksek hazırladım) ve çevresini saracak uzunlukta bir şerit kesin. Erimiş çiklatayı kestiğimiz pişirme kağıdının üzerine alın ve spatula ile hızlıca sürün. Kağıt dışa gelecek şekilde şeridi pastanın çevresine sarın. Eğer kağıt uzunsa fazlalılığı kesin. Çikolatanın donması için buzdolabına kaldırabilirsiniz. Daha sonra çikolata şeridin üzerinden pişirme kağıdını dikkatlice sıyırın.
Pastanın üzerini istediğiniz meyvelerle süsleyerek bir sepet yapabileceğiniz gibi, çikolata ile de değişik süslemeler hazırlayabilirsiniz. Hepinize afiyet olsun...

25 Ağustos 2008 Pazartesi

KOROVA KURABİYELERİ

Herkese iyi haftalar....

Sizlerle paylaşmak istediğim tarif ilgi ve beğeniyle takip ettiğim bu bloga ait...

Yakından takip ettiğim bu blogdan denediğim ve başarısız olduğum hiçbir tarif olmadı, tatlar ise gerçekten mükemmel ya da biz benzer damak tadlarına sahip insanlarız...

Malzemeler
1 1/4 su bardağı (175 gram) un
1/3 su bardağı (30 gram) kakao
1/2 çay kaşığı karbonat
150 gram tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında
2/3 su bardağı (120 gram) kahverengi şeker
1/4 su bardağı (50 gram) beyaz şeker
1/2 çay kaşığı fleur de sel veya 1/4 çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı vanilya özütü
150 gram bitter çikolata (%70 kakao), irice kıyılmış

Yapılışı

1.Yaklaşık yarım saat önce tereyağını buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına gelmesini sağlayalım.
2.Un, kakao ve karbonatı bir kaba eleyelim.
3.Tereyağını karıştırma kabınızda iyice yumuşayana kadar çırpalım. Kahverengi şekeri, beyaz şekeri, vanilya özütünü ve tuzu ekleyip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edelim.
4.Elediğiniz kuru malzemeleri ekleyip mümkün olduğunca az karıştırmaya dikkat ederek bir hamur elde edelim.
5.İrice kıydığımız çikolata parçalarını da ekleyip bir araya gelene kadar biraz daha karıştıralım.
6.Hamuru tezgaha alıp ellerimizin yardımıyla toparlayıp,ikiye bölelim. Hamurun her iki yarısını da 4 cm çapında silindir haline getirip streç filme saralım ve buzdolabında en az 2 saat (ben bir gece beklettim) soğumaya bırakalım.
7.Buzdolabından çıkardığımız silindirleri keskin bir bıçak yardımıyla 1.5 cm kalınlığında keserek önceden pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine aralarında 2.5 cm boşluklar kalacak şekilde yerleştirelim. Kurabiyeleriniz keserken dağılabilir, elinizle sıkarak bir araya getirin.
8.Önceden ısıtılmış 165 derecede, tek seferde sadece bir tepsiyi fırına vermek şartıyla kurabiyeleri 12 dakika boyunca pişirelim. Bu 12 dakika sonunda kurabiyeler pişmemiş gibi görünebilir, endişe etmeyin. Tepsileri soğumaya bırakalım.


Kurabiyeler pişerken mutfaktan etrafa yayılan çikolata ve vanilya kokusu o kadar güzel ki...

Ağzınızda dağılırken yarattığı his daha da güzel....

Korova Kurabiye'lerini pişirin ve tüm sevdiklerinizle paylaşın....

Afiyet olsun...

23 Ağustos 2008 Cumartesi

MİSSİSSİPPİ MUD CAKE ( ÇAMUR KEK )

Mississippi Mud Cake, ismini Amerika'nın meşhur Mississippi nehrinden almaktadır. Bunun nedeni kekin dokusundaki çamur kıvamındaki ıslaklıktır. Tarifim gene The Australian Women's Weekly Cakes dergisinden....

Malzemeler
250 gr tereyağı
150 gr bitter çikolata
2 cup (440 gr) şeker
1 cup (250 ml) sıcak su
1/3 cup (80 ml) kahve likörü
1 yemek kaşığı neskafe
1 1/2 cup (225 gr) un
1/4 cup (35 gr) kekun
1/4 cup (25 gr) kakao
2 yumurta

Hazırlanışı
1.Tereyağı, çikolata, şeker, su ,likör ve neskafeyi orta boy bir tencereye koyalım. Ocağın üzerine alalım ve tahta bir kaşık kullanarak çikolata tamamen eriyene kadar karıştıralım.
2.Karışımı daha büyük bir kaba aktararak 15 dakika soğumasını bekleyelim. Un ve kakaoyu eleyerek karışıma ekleyelim. Yumurtaları da ilave edip karıştıralım.
3.Elde ettiğimiz karışımı 20 cm'lik kek kalıbına boşaltalım.
4.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 1,5 saat pişirelim. Fırından çıkardıktan 30 dakika sonra kalıptan çıkaralım.
5.Tamamen soğuduktan sonra kakao ve çikolata rendesi ile süsleyelim. Fotoğraflardan anlaşılacağı üzere ben hindistan cevizi ile süsleme yaptım.

Kek gerçekten muhteşem bir tada sahip....
Hava sıcak oturduğum yerde bile terliyorum ama güzel tadları sizinle paylaşmaktan çok mutlu oluyorum.
Herkese afiyet olsun...

20 Ağustos 2008 Çarşamba

SÜTLAÇ

Eşimle aramızda yıllardır şöyle bir diyalog yaşanır. Ben sütlü tatlı pişireceğim derim, O da benden sütlaç yapmamı ister. Ama ben nedendir bilinmez her seferinde muhallebi yaparım. Hiçbir zaman çocukluğumda yediğim muhallebinin tadını yakalayamam. Ben çocuktum o nedenle mi bana çok güzel gelirdi, yoksa annem yaptığı için mi tadı farklıydı? Bu benim için ilginç bir kısırdöngüdür. Neyse geçenlerde eşime sütlaç pişirdim, O'nun istediği gibi bol pirinçli....

Malzemeler
1,5 litre süt
1,5 su bardağı şeker
3/4 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı pirinç unu

1.Öncelikle pirinci yıkalayım. Yıkadığımız pirincin üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyelim. Suyunu çekip, pirinçler patlayana kadar pişerelim.
2.Başka bir tencereye süt, şeker ve pirinç ununu alarak karıştıralım.
3.Pirinci ekleyerek tencereyi ocağın üzerine alalım. Kısık ateşte karıştırarak pişirelim.
4.Kaynamaya başlayınca bir süre daha pişirmeye devam edelim. Takribi 5 dakika.
5.Sütlacı servis kaselerine paylaştıralım.

Sütlacın tadı güzeldi fakat pirinci bana göre fazlaydı. Benim gibi siz de daha az pirinçli seviyorsanız, pirinç miktarının yarıya düşürmenizde fayda var.

Bol veya az pirinçli sütlaç sevenler hepinize afiyet olsun....

Hayat ve yemek paylaşılınca ve paylaştıkça güzeldir...

18 Ağustos 2008 Pazartesi

BUTTERFLY KEK

Güzel geçen bir haftasonunun ardından The Australian Women's Weekly Cakes dergisinden hem dekoratif hem lezzeti mükemmel tek kişilik Butterfly Cakes tarifi ile haftaya başlamak istedim.

Malzemeler

125 gr tereyağ ( oda sıcaklığında)
1 çay kaşiği vanilya esansı
2/3 cup ( 150 gr) şeker
3 yumurta
1 1/2 cup ( 225 gr) kekunu
1/4 cup (60ml) süt
1/2 cup (160 gr) reçel
300 ml krema

1. 12'li muffin kalıbına 2 şer adet kapsül yerleştirelim.
2. Yağ, esans, şeker,yumurta,un ve şekeri bir kaba alalım, mikserle düşük hızda tüm malzeme homojen bir kıvama gelinceye kadar karıştıralım. Hızı orta kademeye çıkarıp yaklaşık 3 dakika daha çırpalım.
3. Kaşıkla kapsülleri yarım dolduralım. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika pişirelim
4. Fırından çıkardığımız kekler oda ısısına gelince, bıçak yardımıyla her kekin üzerinden yuvarlak birer parça keselim. Kestiğimiz her parçayı ortadan ikiye keserek kanatları oluşturalım. Keklerin boşluklarına önce reçel daha sonra krema koyalım. Kanat şeklinde kestiğimiz kek parçalarını yerleştirelim. Bu kanatların üzerine taze çilek parçalarıyla ve pudra şekeri serperek süsleyebilirsiniz.

İpuçlarım
1. Bu malzeme ile toplam 24 adet kek elde edebilirsiniz.
2. Reçel seçiminizde koyu kıvamlı bir reçel hatta marmelat tercih ederseniz sonuç daha mükemmel olacaktır. Akışkan reçel kek tarafından emilecektir.
3. Krema yerine krem şanti kullanabilirsiniz.


Herkese afiyet olsun...

16 Ağustos 2008 Cumartesi

BEBEK KURABİYELERİ




Bebek Kurabiyelerinden örnekler....

Yakında bu kurabiyelerin tarifini de sizlerle burada paylaşacağım...

14 Ağustos 2008 Perşembe

BABY SHOWER PARTİ

Sizlerle paylaşmak istediğim pastayı henüz dünyaya gelmemiş ama şimdiden çevresindekilere mutluluk ve heyecan vermiş olan Arın Bebek için hazırladım. Selin Hanım ve arkadaşları,Kayra Hanım için Baby Shower Partisi düzenleyip süpriz bir pasta hazırlamak istemişler...


Arın Bebeğe anne ve babasıyla birlikte çok uzun, sağlıklı, mutluluk ve huzur dolu bir yaşam diliyorum...

Mutluluklar paylaştıkça güzeldir....

11 Ağustos 2008 Pazartesi

KOLAY TALAŞ BÖREĞİ

Hepinize güzel bir hafta diliyorum. Bugün sizlerle kolay talaş böreği tarifini paylaşmak istiyorum.

Malzemeler
10 yaprak milföy
300 gr kuzu kuşbaşı
1 su bardağı bezelye
1 büyük soğan
1 tutam maydonoz
tuz,karabiber

Üzeri için
1 yumurta sarısı
çörek otu, susam

Eti küçük parçalar halinde doğrayalım. Tavaya koyduğumuz az sıvıyağ içerisine etleri alalım ve soteleyelim. Etler sotelendikten sonra üzerine ince kıyılmış soğanı ilave edelim. Bir süre et ve soğanı birlikte soteleyelim. Bezelye ve ince kıyılmış maydonozu ekleyelim. İstediğiniz ölçülerde tuz ve karabiber ilave edip pişirme işlemine son verelim.
Hazırlamış olduğumuz harcı milföy yapraklarına eşit olarak paylaştıralım. Milföy yapraklarını zarf şeklinde kapatalım. Yağlanmış tepsiye yerleştirdiğimiz böreklerin üzerine yumurta sarısı sürelim. İsteğinize göre susam ve çörek otuyla süsleyebilirsiniz. Ben çörek otunu çok sevmeme rağmen pek kullanamıyorum. Kızım çörek otunu sevmiyor ve üzerinden ayıklamaya çalışıyor. Biz de O'nun sevdiği gibi böreklerimizi, çöreklerimizi susamla süslüyoruz.
Bu arada size fırın ayarlarını ve süreyi vermediğimi farkettim. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim. Genellikle börek pişirirken saati 40-45 dakikaya ayarlıyorum. Sonra kontrol ederek süreyi uzatıyorum.

Hepinize afiyet olsun...
Paylaşmak güzeldir...

7 Ağustos 2008 Perşembe

SEVGİLİ VE HEDİYE



Bu aralar işler biraz fazla , yazacak zamanım olmadı. Bari birkaç fotograf göndereyim dedim. Önümüzdeki günlerde yeni tarifler geliyor...

6 Ağustos 2008 Çarşamba

4 Ağustos 2008 Pazartesi

ÇALIŞKAN BORSACI

Canım arkadaşım Ebru'nun doğum günü için hazırlamış olduğum pastayı sizlerle paylaşmak istedim. Maalesef pastayı Ebru'yla buluşturamadım. Pastayı tamamladıktan sonra telefon, e-mail ve bilumum iletişim araçlarıyla kendisine ulaşmaya çalıştım ama sonuç başarısız oldu. Üç gün sonra ortaya çıktı,fakat biz pastayı Ebru'nun adına kesip yemiştik:)

Pastanın üzerini bu şekilde planlamamın nedeni uzun seneler aynı kurumlarda birlikte çalışmamızdan kaynaklanmaktadır. Bizim dealing-roomlardaki masalarımız uzun desklerden oluşmaktadır.Benim bu pastanın üzerine çalışma desklerimizden yapabilmem için çok büyük bir pandispanya hazırlamam gerekirdi.Neyse ben Ebru'nun çalışırken vazgeçilmezlerini masaya yerleştirdim.Hatta kitabına yer kalmadı :) Çok sayıdaki telefonlara da...

Yaklaşık bir senedir iş ortamında birbirimizden ayrı düştük.Kalplerimiz bir olsa da, bu ikimiz için de zor oldu. Yeniden bir yerlerde yollarımızın kesişeceğine olan inancımızı yitirmedik...Doğum günün kutlu olsun !!!

Yarın yeni bir gündür ( Rüzgar Gibi Geçti Filmi Scarlett O'Hara'nın filmin son sahnesindeki son sözleri )

Ve paylaşmak güzeldir..

2 Ağustos 2008 Cumartesi

CEVİZLİ KARAMELLİ TART


Bu günlerde tatlı krizim limitleri zorluyor. Sizlerle benim pişirirken, yerken ve ikram ederken büyük keyif aldığım bir tart tarifi paylaşmak istiyorum.

Geleneksel Zengin Tart Hamuru ( Shortcrust Pastry)

1 adet yumurta sarısı
175 gr tereyağ (soğuk, küp küp doğranmış )
1 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı ( 2 cup) un
2-3 yemek kaşığı soğuk su (veya süt )

Karamel sos için malzemeler:

1 su bardağı ( 1 cup) toz şeker
1 su bardağı ( 1 cup ) krema
1 su bardağı ( 1 cup ) ceviz

Tart hamurunun hazırlanması

1.Yumurta sarısı, toz şeker ,tereyağ ve unu mutfak robotuna koyup iyice karıştıralım. Bezelye büyüklüğünde toplar oluşana kadar devam edelim.
2.Karışıma azar azar soğuk su ( süt ) ilave edelim.
3.Hamurun üzerine streç film kaplayalım buzdolabında en az 2 saat dinlendirelim.
4.Buzdolabından çıkardığımız tart hamurunu 12 eşit parçaya bölelim. Hamur toplarının üzerine merdane ile hafifçe bastırarak açalım ve tart kalıplarının içerisine yerleştirelim.
5.Hamurların tabanına çatalla delikler açalım.
6.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pembeleşinceye kadar pişirelim.

Karamel sos hazırlanması

1.Toz şekeri bir tencereye alalım.Kısık ateş üzerinde şeker erimeye başlayacaktır. Tahta kaşık ile yavaşça karıştıralım. Şeker eriyerek karamel rengi almaya başlayacaktır.
2.Sıvı kremayı şekerin içine ekleyip hızlıca karıştıralım.
3.Cevizleri karışımın içine ekleyelim 1-2 dakika birlikte kaynamalarını sağlayalım.
4.Tartlar soğuduktan sonra bir kaşıkla sosu içlerine dolduralım.

İpuçlarım

1.Tereyağ ve suyun soğuk olması çok önemlidir.
2.Soğuk suyun (süt) karıştırılması sırasında hamurun yapışkan olmaması için azar azar ilave edilmesi gerekmektedir.
3.Hamurunuzun diğer hamurlardan farkı yapışkan bir hamur olmamasıdır. Dağılabilir bir hamur elde edeceksiniz endişelenmeyin. Doğru yoldasınız.
4.Tart hamurunu bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında dinlendirirseniz çok daha iyi sonuçlar elde edersiniz.
5.Karamel sos hazırlarken sıvı kremayı soğuk olarak karıştırmayın. Soğuk krema şekeri dondurur ve tekrar eritmekte zorlanabilirsiniz. Kremayı bir cezvede kısık ateşte ılık hale getirin. Şekerin içerisine ilave edin.

Bu tartın lezzeti damağınızda büyük bir haz bırakacak. Sevdiklerinizle paylaşmak ise daha büyük bir mutluluk olacak...

*Tart hamuru tarifleri için T.İş Bankası Kültür Yayınları Dünyanın En Güzel Tatlıları kitabı

1 Ağustos 2008 Cuma

KAYISILI ÇITIR KURABİYE

Geçen hafta sonu öğle saatlerinde evde atıştırmalık tatlı birşeyler kalmadığını farkettim. Bu bizim için felaket bir durumdur. Kışın kahve yanında, yazın soğuk bir içecekle mutlaka tatlı atıştırmalıklar arayan bir çiftiz biz. Hemen denemek isteyip not aldığım tarifleri karıştırdım. Pazar günü için fazla mutfakta zaman geçirmemeli, ama tatlı krizini de çözmeliydim. Sofra Dergisi'nin Haziran sayısındaki Kayısılı Çıtır Kurabiye tarifini denemeye karar verdim.

Malzemeler:

50 gr tereyağ
4 çorba kaşığı esmer şeker
2 çorba kaşığı bal
25 gr file badem
2 çorba kaşığı kıyılmış kuru kayısı
1 çorba kaşığı kıyılmış portakal kabuğu
2 çorba kaşığı kuşüzümü
5 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı keten tohumu (ben kullanmadım)
1 çay kaşığı tarçın
120 gr bitter çikolata

Hazırlanışı:

1.Tereyağ, esmer şeker ve balı küçük bir tencereye alıp ocağa oturtalım. Kısık ateşte yağ eriyip karışım kıvamlı hale gelinceye kadar ısıtalım.
2.Çikolata hariç tüm malzemeyi ekleyip, karışım homojen bir hale gelinceye kadar karıştıralım.
3.Bir fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kaplayalım.
4.Hazırladığımız karışımdan bir kaşık alıp tepsiye dökelim.Kaşığın tersiyle üzerine bastırıp 5cm çapında bir daire yapalım.
5.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dakika pişirelim.
6.Fırından çıkartığımız kurabiyeler soğuduktan sonra benmari usulü eritilmiş çikolatayı fırça ile kurabiyelerin bir tarafına sürelim.

Fotoğralardan da anlayacağınız gibi ben kurabiyelerin soğumasını bekleyemedim.Bu nedenle kurabiyeleri çikolata ile kaplayamadım. Zamanınız varsa çikolata kaplamayı denemenizi tavsiye ederim.Sade hali ile kurabiyeleri akşama kadar tükettik, eminim çikolata kaplı olsaydı daha hızlı tüketilirdi.

İpuçlarım

1.Zamanınız az ve hazırlamanız gereken kurabiyelere ihtiyacınız varsa, zaman ve tat açısında mükemmel bir tarif.Kısa sürede güzel bir tat yakalayabilirsiniz.
2.Tarih 12-14 adet kurabiye için verilmişti, ben nasılsa 15 adet kurabiye sahibi oldum.
3.Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere buz gibi bir limonata ile denemenizi tavsiye ederim.Bu kurabiye sıcak bir kahve ile kışın vazgeçilmezleri arasına da girecektir.




Belki siz de bu pazar sevdiklerinizle güzel tatlar paylaşmak istersiniz.
Paylaşmak güzeldir ...