28 Eylül 2008 Pazar

CEVİZLİ BAKLAVA

Mutlu, huzurlu, sağlıklı ve sevdiklerinizle beraber bir bayram geçirmeniz dileğiyle...
Bayramların vazgeçilmezi baklava bütün sofraların baştacıdır. Artık bütün marketlerde baklavalık yufka satılıyor. Hazırını almaktansa kendi ellerinizle yaptığınız baklavayı sevdiklerinizle paylaşmanın zevki bir başka...
Ben hazır yufka yerine evde hazırlamayı tercih ettim.

Malzemeler
2 yumurta
1,5 çay bardağı süt
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1,5 çay bardağı yoğurt
4 su bardağı un
Bir tutam tuz
250 gr tereyağ
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Nişasta
Ceviz

1. Önce yumurta, yağ, süt, yoğurt ve tuzu bir kap içerisine alıp karıştıralım.
2. Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğuralım. Hamuru nemli bir bezle örtüp en az 15 dakika dinlendirelim.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. Ben 33 parça beze elde ettim.
4. Bu bezeleri nişasta ile tabak büyüklüğünda açalım.
5. Açtığımız hamurların 11 tanesini arasına bol nişasta serperek üstüste koyalım. Merdane yardımıyla açalım. Dikkat edilmesi gerekli en önemli konu hamurların birbirine yapışmamasıdır.
Gerekli gördüğünüz kadar nişasta kullanmalısınız. Baklavayı yapacağınız tepsinin büyüklüğünde hamurları açalım. Diğer katlara da aynı işlemi uygulayalım.
6. Yufkaları birbirinden ayırarak tepsiye döşeyelim. İsterseniz aralara erimiş tereyağı serpebilirsiniz.
7. Kırılmış ceviz parçalarını istediğiniz miktarda döşeyebilirsiniz. Ben iki kat ceviz döşedim.
8. Yufkanın kenarlarını tepsinin altına kıvıralım.
9. İstediğimiz şekilde baklavayı dilimleyelim.
10. Eritmiş olduğumuz tereyağını tepsiyi fırına vermeden önce baklavanın üzerine dökelim dilimlerin arasına tamamen yedirelim.
11. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
12. Fırından çıkardığımız baklavanın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak şerbeti üzerine dökelim.

Hepinize en içten dileklerimle huzur dolu bir Ramazan Bayramı diliyorum........

24 Eylül 2008 Çarşamba

ÇİKOLATA TOPLARI

Bayram gelmek üzere, ben nedense çok heyecanlı ve mutluyum. Çikolatayla bol bol çalışma fırsatı bulduğum için olabilir. Çikolatayı çocukluğumdan beri çok severim. Benim çocukluğumda şimdiki gibi çok çeşit yoktu. Ama ben her yeni çıkanı deneme ve yorumlama konusunda danışman gibiydim. Herkesten önce yenilikleri takip edip, deneme yapardım. Şimdi artık yeniliklere yetişmek mümkün değil, herşeyi çok hızlı tüketiyoruz. Yukarıdaki fotoğraflar arşivden, yeniler fotoğraf makinesinde bilgisayara aktarılmayı bekliyor. Herhalde bir süre daha bekleyecekler. Sözü daha fazla uzatmadan,

Malzemeler
400-500 gr hazır çikolatalı kek (Daha önce pandispanyalarımdan artan kekleri kullandım)
200 ml sıvı krema
250 gr bitter çikolata
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kırık fındık
2 çorba kaşığı çikolatalı fındık kreması
Hindistan cevizi rendesi
1. Keklerimizi büyükçe bir kabın içerisinde rendeleyerek ufalayalım.
2. Fındık kremasını ekleyelim. Sıvı kremayı yavaş yavaş ilave edelim. Yumuşak bir kıvam elde edinceye kadar karıştıralım. Eğer kek yumuşamazsa daha fazla krema ekleyebilirsiniz.
3. Kuru üzüm ve fındık kırıklarını da ilave edelim.
4. Hazırladığımız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım ve yuvarlayalım.Tüm harç bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım.
5. Çikolata toplarını 1-2 saat buzdolabında bekletelim.
6. Bitter çikolatamızı benmaride eritelim. Buzdolabından çıkartığımız topların bir kısmını kaşık yardımıyla tek tek çikolataya bulayalım. Çikolataya buladığımız topları yağlı kağıdın üzerine koyup çikolataların oda ısısında donmalarını bekleyelim.
7. Geri kalan toplarımızı bir tabak içerisindeki hindistan cevizi rendesine bulayalım.
İstediğiniz şekilde hediyelik kutular hazırlayabilirsiniz.
Hepinize afiyet olsun.....

21 Eylül 2008 Pazar

LİMONLU PEYNİR KREMALI HAVUÇLU KEK

Başucu kitabım niteliğindeki The Australian Woman's Weekly Cakes dergisinde Limonlu Peynir Kremalı Havuçlu Kek tarifi ile haftaya merhaba demek istedim.

Malzemeler
1 cup ( 250 ml) sıvıyağ
1 1/3 cup (250 gr) esmer şeker
3 yumurta
3 cup rendelenmiş havuç
1 cup (120 gr) kırık ceviz
2 1/2 cup (375 gr) kekun
1/2 çay kaşığı karbonat
2 çay kaşığı karışık baharat ( tarçın,zencefil)
Krema için
30 gr tereyağ
80 gr krem peynir
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1 1/2 cup (240 gr) pudra şekeri

1. Yağ,şeker ve yumurtayı bir kap içerisinde mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
2. Daha büyük bir kaba transfer edip havuç ve cevizi ekleyelim. Tahta kaşık ile karıştıralım. Karışımı 22 cm lik kek kalıbına alalım.
3. Ön ısıtma yapılmış 180 derecelik fırında 1 saat 15 dakika pişirelim. Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra keki kalıptan çıkaralım.
4. Soğumuş keke kremayı sürelim.

Krema hazırlarken
1.Oda sıcaklığındaki tereyağ, krem peynir ve limon kabuğu rendesini bir kap içerisinde mikserle çırpalım.
2.Pudra şekerini ekleyelim.

Hepinize afiyet olsun ve mutlu haftalar............

17 Eylül 2008 Çarşamba

İTALYAN USULÜ PORTAKALLI BİSKÜVİ

Limoni havalı bir haftanın ortasında size “Tatlılar (Dünya mutfaklarından tatlı tarifleri)” kitabından bir tarifle Merhaba demek istedim. Biraz sert bir kurabiye, ama özellikle değişiklik arayanlar için güzel bir tarif . Bu arada mevsim itibariyle ben Valencia ( sıkma portakal ) kabuğu rendeledim. Şimdilerde Mandalina çıkmaya başladı, ince kabuklu olması ve değişik bir keskin tat vermesi dolayısıyla kullanılabilir, yada Limon rendesi tercih edilebilir.

Malzemeler
175 gr un
200 gr irmik
100 gr toz şeker
100 gr tereyağı
2,5 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
2 yumurta

Hazırlanışı
1. Un, irmik, şeker, yağ, yumurta ve portakal rendesini bir tutam tuzla mikserle karıştıralım.
2. Hamuru 15 dakika buzdolabında bekletelim.
3. Bir kaşık yardımıyla hamurdan parçalar alıp tepsiye koyalım ve üzerlerine hafifçe bastırıp şekillendirelim.
4. Yağlı kağıt ile kapladığınız tepsiye aralıklarla dizdiğimiz bisküvileri önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kenar kısımları kızarıncaya kadar pişirelim.

İpucu
Bisküvileri pişirirken mutlaka tepsiyi yağlı kağıt ile kaplayın çünkü tepsiye çok yapışıyorlar ve kırılmadan çıkmıyorlar.

Herkese afiyet olsun...!

15 Eylül 2008 Pazartesi

CREME OLE'Lİ KUP

Herkese huzur ve mutluluk dolu bir hafta diliyorum.
Artan pandispanyalardan herkesi mutlu edecek tatlar yaratabilirsiniz. Kupun altına pandispanya parçaları dizip üzerine çikolatalı crem ole sıkın. Aynı işlemi tekrar edin. Ben bu tatlıyı krem şanti ile süsledim. Sizler file fındık, badem, antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
Hepinize afiyet olsun....

9 Eylül 2008 Salı

ANAOKULU

Bu pastayı kızımın anaokulunun kurucularından Çocuk Gelişimi ve Eğitimi uzmanı olan Tülin Hanım'ın doğum günü için hazırladım.

FROBEL'in "Anaokulunun amacı öğrenmeye ilgi uyandırmak, çocuğun içinde var olan yeteneklerinin sergilenmesine yardım etmek, yaratıcılığı geliştirmektir." sözünü birebir uygulayarak çocuklarımızın geleceğini inşaa eden Tülin Hanım'ı anlatabilmenin en iyi yolu O'nu çok sevdiği çocuklarla birlikte tasvir etmekti.

Pastanın üzerinde yer alan çocuklardan uzun saçlısı benim kızım Karya...Diğerleri arkadaşlarından bazıları...Bana sınıfındaki arkadaşlarının tamamını neden yapmadığımı sorup duruyor ve biraz kızgın...O'na söz verdim, arkadaşlarını başka bir pastada yapacağım ve anlaştık.

Tülin Hanım'a sevdikleri ile birlikte sağlık ve mutluluk dolu uzun yıllar diliyorum...

8 Eylül 2008 Pazartesi

FOSFORLU PASTA

Herkese telaşsız iyi Haftalar!
İşte size bir Fosforlu Pasta.....

Okulların yeni bir öğretim yılına başladığı bugün size bir espri yapayım dedim. Benim kızım da yeni bir kreş yılına geçen hafta başladı. 3. Doğum günü Nisan ayındaydı ve okulda kutladığımız doğum gününe hazırladığım çift katlı pastasının fotograflarını buraya eklemek istedim...




VİŞNELİ ÇİKOLATALI PASTA VE KROKANLI MUZLU PASTA


İyi Haftalar !
Pasta yapmanın en büyük zevki her ağız tadına göre içeriği ile oynayarak pastayı şekilendirebilmenizdir. Burada iki örnek var : Çikolata baz teşkil etmek üzere ilki Çikolata kremalı ve Vişne dolgulu , file Badem ile mantoladığım bir pasta. İkincisi aşağıda görülen ise Muz dolgulu ve ev yapımı Krokan ile süslediğim bir pasta...


5 Eylül 2008 Cuma

RAMAZAN GELDİ HAMUR TATLILARINA NUR YAĞDI

Ramazan geldi hamur tatlılarına nur yağdı...

Sizlerle paylaşmak istediğim ilk tarif "Kadayıf Dolması". Kadayıf dolmasını yumurtaya bulayıp kızgın yağda pişirmek gerekir. Fakat ben bu tarifi daha sağlıklı ve hafif olması açısından kızartmadan, fırında hazırlıyorum.

Malzemeler
250 gr tel kadayıf
100 gr tereyağ
1 su bardağı ceviz

Şerbeti için
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 çay kaşığı limon suyu

1.Kadayıfların üzerine erimiş tereyağını dökerek iyice harmanlayalım.
2.Kadayıfdan elimize bir parça alalım ve küçük bir kasenin içerisine yayarak yerleştirelim.
3.İçine ceviz parçaları koyup kasenin dışına taşan kadayıfı toparlayarak kapatalım. Kaseleri ters çevirerek tepsiye yerleştirelim.
4.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
5.Şerbeti kaynatıp ılıtalım. Fırından çıkan tatlının üzerine ılık şerbeti döküp şerbeti çekmesini bekleyelim.

İkinci tarifim ise "Şekerpare"... Annemden....
Bu tatlıyı çocukluğumdan beri çok severim. Eminim birçoğunuz benimle aynı fikirdedir.

Malzemeler
250 gr tereyağ
1/2 çay bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1/2 çay bardağı irmik
1/2 çay bardağı pudra şekeri
3 1/2 su bardağı un
Fındık

Şerbeti için
3,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu

1.Öncelikle yağları derin bir kaba alalım ve mikserle karıştıralım.
2.Bir yumurtanın sarısını tatlının üzerlerine sürmek için ayıralım.Yumurtaları yağa ekleyip karıştırmaya devam edelim.
3.Geri kalan malzemeyi kabın içerine alalım ve elimizle yoğuralım. Kulak memesinden daha yumuşak kıvamlı bir hamur elde edeceğiz.
4.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım.
5.Tatlının üzerine yumurta sarısı sürelim ve ortalarına birer tane fındık yerleştirelim.
6.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
7.Şerbeti kaynatıp soğutalım. Soğuk şerbeti fırından çıkardığımız tatlının üzerine döküp çekmesini bekleyelim.
Herkese afiyet olsun...