25 Temmuz 2008 Cuma

LİMON ŞURUPLU CEVİZLİ KEK

Sizlerle paylaşmak istediğim tarif Australian Woman's Weekly (AWW) Cakes dergisindenLimon Şuruplu Cevizli Kek. Bu keki ilk yaptığımda doğrusu böyle mükemmel bir tat yakalayabileceğimi tahmin etmemiştim. Evet güzel bir kek olacaktı ama, benim ve eşim içinvazgeçilmez olabileceğini düşünememiştim. Sözü fazla uzatmadan tarife geçmeliyim. Çünkü oldukça az zamanım var, kızım yüzme kursundan gelecek ve pişirmem gereken kurabiyeler var...

Kek için malzelemeler
2 cup (200 gr) ceviz
125 gr tereyağ oda sıcaklığında
3 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
2/3 cup ( 150 gr) şeker
1 yumurta ( oda sıcaklığında)
2 çorba kaşığı brandy
1/3 cup (50 gr) un
1/3 cup (50 gr) kekun

Limon Şurubu için

1/4 cup (60ml) limon suyu
1/4 cup (55 gr) şeker

İPUÇLARIM
1 .Orijinal tariflerde tereyağı tavsiye edilmişse mutlaka tereyağı kullanıyorum.
2. Brandy yerine istediğiniz bir meyve suyu kullanabilirsiniz, ben bu keki pişirirken rom kullanıyorum.
3. Yabancı yayınlarda sık sık karşılaşılan " self raising flour " un Türkiye'deki benzeri hazır kek unlarıdır.
Self-raising flour : 1 cup un + 2 çay kaşığı kabartma tozu

1.Fırınınızı 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
2. Cevizleri bıçakla veya blender kullanarak orta büyüklükte parçalayalım.
3.Tereyağı, limon kabuğu rendesini , yumurtayı ve şekeri bir kap içerisine alalım. Mikser yardımıyla homojen ve akışkan bir kıvama gelene kadar çırpalım. Elde ettiğimiz karışımı daha büyük bir kap içerisine alarak brandy (meyve suyu) , ceviz ve unları ilave edelim. Bu aşamada mikser kullanmıyoruz. Bir tahta kaşık kullanarak yavaşça karıştırıyoruz. Artık kek karışımını pişirme kabına alabiliriz.
4. Tavsiye edilen pişirme kabı 20 cm lik yuvarlak kek kalıbıdır. Kek kalıbının taban ve yanlarını pişirme kağıdı ile kaplamakta fayda var, çünkü kekin kalıptan çıkmaması gibi sevimsiz bir durumla karşılaşabilirsiniz.
5.Kek 160 derecede 1 saat pişirilmelidir. Pişme esnasında fırınınızın kapağını lütfen açmayın. Bu kekin kabarıp taşma tehlikesi yok, endişe edip fırın kapağını açarak ısıyı bozmamalısınız.
6. Keki fırında alıp, hazırlamış olduğunuz ılık limon şurubunu kek kalıbın içerisindeyken ekleyin.
Kek kalıbının üzerini alimünyum folyo ile kapatıp, oda sıcaklığına ulaştığında folyoyu çıkartalım. Çıkartmayı unutursanız, kekiniz hamur gibi olabilir.

Limon Şurubu hazırlanması

Küçük bir kap içerisine şeker ve limon suyunu alın, hafif ateşte tahta kaşıkla şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şeker eridikten pişirme işlemine son verin.

Hepinize afiyet olsun...

Hiç yorum yok: