5 Eylül 2008 Cuma

RAMAZAN GELDİ HAMUR TATLILARINA NUR YAĞDI

Ramazan geldi hamur tatlılarına nur yağdı...

Sizlerle paylaşmak istediğim ilk tarif "Kadayıf Dolması". Kadayıf dolmasını yumurtaya bulayıp kızgın yağda pişirmek gerekir. Fakat ben bu tarifi daha sağlıklı ve hafif olması açısından kızartmadan, fırında hazırlıyorum.

Malzemeler
250 gr tel kadayıf
100 gr tereyağ
1 su bardağı ceviz

Şerbeti için
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 çay kaşığı limon suyu

1.Kadayıfların üzerine erimiş tereyağını dökerek iyice harmanlayalım.
2.Kadayıfdan elimize bir parça alalım ve küçük bir kasenin içerisine yayarak yerleştirelim.
3.İçine ceviz parçaları koyup kasenin dışına taşan kadayıfı toparlayarak kapatalım. Kaseleri ters çevirerek tepsiye yerleştirelim.
4.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
5.Şerbeti kaynatıp ılıtalım. Fırından çıkan tatlının üzerine ılık şerbeti döküp şerbeti çekmesini bekleyelim.

İkinci tarifim ise "Şekerpare"... Annemden....
Bu tatlıyı çocukluğumdan beri çok severim. Eminim birçoğunuz benimle aynı fikirdedir.

Malzemeler
250 gr tereyağ
1/2 çay bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1/2 çay bardağı irmik
1/2 çay bardağı pudra şekeri
3 1/2 su bardağı un
Fındık

Şerbeti için
3,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu

1.Öncelikle yağları derin bir kaba alalım ve mikserle karıştıralım.
2.Bir yumurtanın sarısını tatlının üzerlerine sürmek için ayıralım.Yumurtaları yağa ekleyip karıştırmaya devam edelim.
3.Geri kalan malzemeyi kabın içerine alalım ve elimizle yoğuralım. Kulak memesinden daha yumuşak kıvamlı bir hamur elde edeceğiz.
4.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım.
5.Tatlının üzerine yumurta sarısı sürelim ve ortalarına birer tane fındık yerleştirelim.
6.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
7.Şerbeti kaynatıp soğutalım. Soğuk şerbeti fırından çıkardığımız tatlının üzerine döküp çekmesini bekleyelim.
Herkese afiyet olsun...

Hiç yorum yok: