2 Ağustos 2008 Cumartesi

CEVİZLİ KARAMELLİ TART


Bu günlerde tatlı krizim limitleri zorluyor. Sizlerle benim pişirirken, yerken ve ikram ederken büyük keyif aldığım bir tart tarifi paylaşmak istiyorum.

Geleneksel Zengin Tart Hamuru ( Shortcrust Pastry)

1 adet yumurta sarısı
175 gr tereyağ (soğuk, küp küp doğranmış )
1 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı ( 2 cup) un
2-3 yemek kaşığı soğuk su (veya süt )

Karamel sos için malzemeler:

1 su bardağı ( 1 cup) toz şeker
1 su bardağı ( 1 cup ) krema
1 su bardağı ( 1 cup ) ceviz

Tart hamurunun hazırlanması

1.Yumurta sarısı, toz şeker ,tereyağ ve unu mutfak robotuna koyup iyice karıştıralım. Bezelye büyüklüğünde toplar oluşana kadar devam edelim.
2.Karışıma azar azar soğuk su ( süt ) ilave edelim.
3.Hamurun üzerine streç film kaplayalım buzdolabında en az 2 saat dinlendirelim.
4.Buzdolabından çıkardığımız tart hamurunu 12 eşit parçaya bölelim. Hamur toplarının üzerine merdane ile hafifçe bastırarak açalım ve tart kalıplarının içerisine yerleştirelim.
5.Hamurların tabanına çatalla delikler açalım.
6.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pembeleşinceye kadar pişirelim.

Karamel sos hazırlanması

1.Toz şekeri bir tencereye alalım.Kısık ateş üzerinde şeker erimeye başlayacaktır. Tahta kaşık ile yavaşça karıştıralım. Şeker eriyerek karamel rengi almaya başlayacaktır.
2.Sıvı kremayı şekerin içine ekleyip hızlıca karıştıralım.
3.Cevizleri karışımın içine ekleyelim 1-2 dakika birlikte kaynamalarını sağlayalım.
4.Tartlar soğuduktan sonra bir kaşıkla sosu içlerine dolduralım.

İpuçlarım

1.Tereyağ ve suyun soğuk olması çok önemlidir.
2.Soğuk suyun (süt) karıştırılması sırasında hamurun yapışkan olmaması için azar azar ilave edilmesi gerekmektedir.
3.Hamurunuzun diğer hamurlardan farkı yapışkan bir hamur olmamasıdır. Dağılabilir bir hamur elde edeceksiniz endişelenmeyin. Doğru yoldasınız.
4.Tart hamurunu bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında dinlendirirseniz çok daha iyi sonuçlar elde edersiniz.
5.Karamel sos hazırlarken sıvı kremayı soğuk olarak karıştırmayın. Soğuk krema şekeri dondurur ve tekrar eritmekte zorlanabilirsiniz. Kremayı bir cezvede kısık ateşte ılık hale getirin. Şekerin içerisine ilave edin.

Bu tartın lezzeti damağınızda büyük bir haz bırakacak. Sevdiklerinizle paylaşmak ise daha büyük bir mutluluk olacak...

*Tart hamuru tarifleri için T.İş Bankası Kültür Yayınları Dünyanın En Güzel Tatlıları kitabı

Hiç yorum yok: